Lakásvédelem

Az összes lehetséges káresemény közül talán a legrosszabb a betörés. Az embereket ilyenkor nem csupán a konkrét anyagi veszteség keseríti el, hanem az is, hogy az otthonukba egy idegen behatolt. Ráadásul az anyagi biztonságon kívül felmerül a személyes biztonság kérdése is. Az indulatokat nyilvánvalóan enyhítheti, ha a károsult rendelkezett biztosítással. Kicsi ugyanis annak az esélye, hogy az okozott kárt az elkövetővel megtéríttetik.

Mit lehet tenni a betörés elkerülése, a kár csökkentése érdekében?

Jó tudni, mekkora eséllyel válhatunk betörés vagy lopás áldozatává

A bűnügyi statisztikák szerint nincs feltétlen kapcsolat egy lakókörzet jóléte, rendezettsége és a betörések száma között. Vagyis az egyébként békés, kiegyensúlyozott és jómódú lakóövezetekben is előfordulhatnak viszonylag nagy számban rablások, betörések.

A fővárosban például Csepelen és a XVIII. kerületben, vidéken pedig Siófokon és Budaörsön a legrosszabb a helyzet az egy lakásra eső betörések számát tekintve. Budapesten a VII. kerület számít a legbiztonságosabbnak – a betörések valószínűségének meghatározásához ezért az itteni adat szolgál viszonyítási alapként; ugyanez a szerep vidéken Salgótarjáné.

A bűnesetek száma alapján a veszélyeztetettséget az alábbi táblázat mutatja az egyes településeken és kerületekben. (forrás: Etalon Védelem KFT)
 
 
 

Ha megtörtént a baj

Rendőrség

Amennyiben betöréses lopás áldozataivá válunk, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget, és érintetlenül őrizzük meg a helyszínt, hogy a hatóság kiérkező munkatársai a nyomokat egy későbbi eredményes felderítés érdekében eredeti állapotukban rögzíthessék.

A közvetlenül a betörés észlelését követő tennivalókról bővebben itt olvashat.

Biztosítás

Később érdemes fellapozni a lakásbiztosítási szerződést, hogy vajon része volt-e a vagyontárgyak biztosítása. Sajnos, sokan egyszerű figyelmetlenségből beérik az épület biztosításával és elmulasztják a vagyontárgyaik biztosítását. A betörés során az épületben esett kárt (pl. betört ajtó, tönkretett zár stb.) a biztosító ekkor is fedezi, ám az ellopott tárgyak a veszteséglistára kerülnek. Nem kerül azonban sokkal többe, ha a biztosítás a vagyontárgyakra is kiterjed - ráadásul nem csupán az épületben találhatóakra, hanem – a biztosítástól függően – a kerti fészerben tárolt, vagy akár a kertben hagyott tárgyakra is.

Tipp!

Érdemes az értéktárgyainkról, berendezések esetén azok gyári számáról is fényképeket készíteni. Ez betörést követően nagyban megkönnyíti a nyomozók és a biztosító dolgát a kárfelvételkor, illetve esélyt ad arra, hogy a rendőrség a nyomozás során lefoglalt lopott tárgyak között azonosítani tudja, és visszaszolgáltathassa már elveszettnek hitt értékeinket.

Tudta-e,
hogy...

A jó idő beköszöntével a trükkös tolvajok, besurranó tolvajok is munkához látnak. Ha idegenek csengetnek be és valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, vagy valamilyen apróságot kérnek, ne engedje be őket ...
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!