Sajtószoba

Biztonságos gázkészülékek a lakásban

2014.05.23

Itt a nyár! Ilyenkor érdemes ellenőriztetni a gázkészülékeket, hiszen nincs szezonja, így bebiztosíthatjuk magunkat télire, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések a hideg évszakokban. Ráadásul ilyenkor szakembert is könnyebb találni.

Évente 30–50 haláleset következik be szénmonoxid-mérgezés miatt Magyarországon, a nem végzetes mérgezések száma pedig körülbelül 500–1000 főre tehető. A tüzelő-fűtő berendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésével, illetve szén-monoxid-érzékelők felszerelésével tovább növelhető az otthonok biztonsága.

Sajnos azonban a szén-monoxid-érzékelő berendezések sem nyújtanak minden esetben megfelelő biztonságot. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata során ugyanis tíz ellenőrzött CO-érzékelő közül csupán egyet talált megfelelőnek.

Hasznos tanácsok – biztonságos CO-érzékelő vásárlásához:

• Szén-monoxid-riasztót kizárólag szaküzletben vásároljunk.

• Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a terméken feltüntették a CE megfelelőségi jelölést, és a készülékhez mellékeltek használati és kezelési útmutatót, amelyben részletesen szerepel a telepítés módja, az egyes figyelmeztető és hibajelzések és azok jelentése, valamint tájékoztatást ad a vészjelzésekkor szükséges teendőkről.

• Mivel a CO-riasztók csak a gyártó által meghatározott ideig használhatók, különösen fontos őket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni.

 
További híreink

Tudta-e,
hogy...

A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!