Sajtószoba

Hosszú hétvégék után megugrik a lakáskárok száma

2014.04.30

Elsősorban a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat, ezt a villámcsapás és a csőtörés követi a veszélyek toplistáján. Az Aegon Biztosító adatai szerint egy–egy hosszú hétvégét követő munkanapon a kárbejelentések száma jelentősen megnő, pedig a lakáskárok 75%-a elkerülhető lenne.

Az Aegon Biztosító 2013 novemberében online kérd ő í v segítségével mérte fel a lakosság véleményét a vagyonvédelemr ő l ezen bel ü l is f ő k é pp a lak á sv é delemr ő l. A válaszokból kiderült az is, hogy leginkább a t ű zt ő l (40%) és a betörést ő l (32%) féltjük ingatlanunkat. Az emberek harmadik legnagyobb veszélynek a villámcsapást (9%), a negyediknek pedig a cs ő t ö r é st (7%) tartják.

A válaszadók csupán 14%-ának lakását nem érte még kár, a tesztet kitölt ő k 51%-a azonban maga is élt már át káreseményt, tízb ő l nyolc embert pedig közvetve vagy közvetlenül ért kár.

A felmérés érdekessége, hogy a károktól való félelem nem mutat földrajzi eltéréseket, így például a folyók mentén élők is ugyanezektől a károktól féltik ingatlanjaikat.

A károk előfordulásának gyakorisága azonban eltér a különböző megyékben az Aegon Biztosító saját adatai alapján.

A tűz- és a betöréskár az összes kárkifizetés darabszámát tekintve mindössze 6%-át, de összegét tekintve negyedét teszi ki a piacvezető lakásbiztosítónál. A meteorológiai károkat leszámítva, a leggyakoribb a víz- (csőtörés), a baleset-, és az üvegkár.


A most következő hosszú hétvége is rejteget magában veszélyeket, amelyek 75%-a megelőzhető lenne a biztosító szakemberei szerint, ha néhány egyszerű tanácsot megfogadunk.

Mivel a betörők kedvelik a sötét, elhagyatott területeket, érdemes őket mozgásérzékelős lámpával elbizonytalanítani, mert arra utal, hogy a háznál vigyáznak a biztonságra.

A ház, lakás, nyaraló kulcsait ne rejtsük el az ajtó közelében – a lábtörlő alá, vagy a virágcserépbe –, mert az elkövetők ismerik ezeket a „dugi” helyeket!

A közösségi oldalakon megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések, besurranások elkövetéséhez. A nyaralásról, utazásról készített képek, élménybeszámolók megosztását halasszuk a visszaérkezés utánra.

A tavaszi időszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenőrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva. Amennyiben nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le, betörheti az ablakot. Ráadásul a nyitva maradt nyílászárókon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget.

Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzük a villámcsapás okozta károkat, vagy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.

Gyakori eset a mosógép meghibásodásából eredő lakáskár. Amikor nem használjuk a mosógépet, érdemes elzárni a nyomóvezeték csapját. A több napos távollét után így nem kell arra megérkeznünk, hogy a szőnyegek úsznak a lakásban.

A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon. A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban, és csábítást jelenthet az illetéktelen behatolók számára.

Egy–egy hosszú hétvégét követő munkanapon a kárbejelentések száma jelentősen megnő. Sokszor az időjárás okoz pusztítást az épületekben, kertekben. Gyakori a csőtörés, leáztatásos kár, a betörés, és sokszor nagy tűzesetek is a pihenő napokra esnek.
További híreink

Tudta-e,
hogy...

Amennyiben elutazik, kérje meg barátját, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényét! Távolléte idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne ...
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!