Sajtószoba

Idén is működik a viharjelzés négy tavunknál

2014.05.26

Négy tónál indult el április elején a viharjelző rendszer: a Balatonnál 31 viharjelző állomás és további 16 mobil, veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tónál 3, a Tisza-tónál 5, a Fertő-tó hazai szakaszán pedig egyetlen viharjelző állomás működik.

Az elmúlt két év fejlesztéseinek köszönhetően a Balaton viharjelző rendszerét három medencére osztották fel, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fürdőzők és az egyéb vízi sportot kedvelők hosszabb időt tölthessenek vízen, hiszen a viharjelzés medencénként eltérő lehet.

Tavaly egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna. A viharjelző rendszerek működtetésében a katasztrófavédelem együttműködik az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

A meteorológia szolgálat honlapján elérhető és letölthető az okostelefonokra készített viharjelző applikáció, a METEORA. A program a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatelérési lehetőségeit használva meghatározza a felhasználó helyzetét, és automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, előrejelzéseket. Az alkalmazás elérhető az alábbi linken:

http://meteora.met.hu/meteora.html

Továbbra is első- és másodfokú viharjelzések figyelmeztetik a fürdőzőket, hajósokat az erős szélre, viharra. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű villanás hívja fel a figyelmet arra, hogy óránkénti 40-60 kilométeres erősségű szélre kell számítani, és tilos a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni. A másodfokú viharjelzés idején percenkénti 90 sárga fényű villanás jelzi, hogy óránkénti 60 kilométeresnél erősebb szél várható, és tilos a fürdés. A jelzések a várható szélerősödésekre fél-másfél órával korábban kezdenek figyelmeztetni.

 

Forrás: MTI

 
További híreink

Tudta-e,
hogy...

Soha ne hagyjuk az ablakot nyitva, még bukóra állítva sem! Ragasszunk törésgátló fóliát az ablaküvegre! ...
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!