Sajtószoba

Szánjunk 10 percet vagyonunk védelmére!

2014.10.04

Országjáró roadshow kezdődik Szolnokon október 3-án a rendőrség, a polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Aegon Magyarország támogatásával. Jász-Nagykun-Szolnok megye a kárbejelentéseket és a betöréseket tekintve is sajnos az élmezőnyhöz tartozik, ezért indul itt a „10 perc vagyonunk védelmében” - rendezvénysorozat, amely idén további 4 városban folytatódik.

Az Aegon Magyarország statisztikái szerint a lakáskárok – beleértve a betöréseket is - többsége megelőzhető lenne, ennek ellenére a lakástulajdonosok 86%-át közvetve vagy közvetlenül érte valamilyen kár.

Szolnok megye a kárbejelentéseket és a betöréseket tekintve is sajnos az élmezőnyhöz tartozik, ezért indul itt a „10 perc vagyonunk védelmében” - Lakossági Fórum rendezvénysorozat, amely idén további 4 városban folytatódik.

Idén Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 3693 darab káresemény történt, ebből 1844 meteorológiai kár volt. A károk összértéke a megyében megközelíti a 94 millió forintot. Csak Szolnokon 1126 darab kár történt az évben eddig, ezért a programsorozat szakértői bíznak benne, hogy hasznos tanácsokkal, információkkal segíthetnek a lakossági kármegelőzésben, vagyonvédelemben.

 

A rendezvénysorozat az Országos Kármegelőzési Program része, amelynek égisze alatt a rendőrség, a polgárőrség, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Aegon Magyarország fogott össze azért, hogy minél több információval segítsék a lakosságot a vagyonvédelemben, a kármegelőzésben és ingatlanjaik védelmében.

 

A lakossági fórum előtt kérdőívben kérdezték meg a megyében lakókat arról, mit gondolnak környezetük biztonságáról, mitől tartanak a leginkább.*

A válaszok alapján a megyei lakosok nagy része elégedetlen lakókörnyezete biztonságával. Véleményük szerint a leggyakoribb bűncselekmény a betörés, ezt követi a besurranó tolvajlás. A legtöbben, a válaszadók 32 százaléka a betöréstől és a besurranó tolvajlástól félti leginkább ingatlanát, ezt követi a viharkár (28 százalék) majd a tűz (22 százalék).

A legtöbben attól éreznék magukat nagyobb biztonságban otthonaikban, ha több rendőr és polgárőr lenne a környéken, de szívesen vennék, ha rendszeresen hasznos információkat, tippeket kapnának a rendőrségtől, illetve a biztosítási szakemberektől. Az emberek döntő többsége (95 százaléka) ingatlanvásárlás előtt szeretne tájékozódni is a választott környék biztonságáról.

A szakértők szerint a betörések, besurranó tolvajlások nagy része megelőzhető lenne, elsősorban úgy, ha megnehezítjük az elkövetők dolgát. Ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetését leginkább az óvatosság hiánya, a szükséges vagyonvédelem elmulasztása, a környezet közömbössége és a terület lakatlansága, kivilágítatlansága könnyíti meg. A betörők számára különösen vonzó a lefóliázott ablak (hiszen nem látszik, mi történik mögötte), a nagyon zárt telek, az átláthatatlan bejárat és kert, de a saroktelek is, hiszen ez jó menekülési lehetőséget kínál.

A betörők számára a lakótelepi ingatlanok kevésbé vonzók, míg a tanyasi ház az elhagyatottság miatt könnyű célpontot jelenthet. A portaszolgálattal rendelkező társasházak a hamis biztonságérzet miatt óvatlanabbá tehetik az ott lakókat, ezzel megkönnyíthetik az elszánt betörők dolgát.

 

A szakemberek összeállítottak néhány javaslatot, amelyekkel otthonunk biztonságát növelhetjük, megóvhatjuk értékeinket és távol tarthatjuk az illetéktelen behatolókat**:

·          átlátható, de áthatolhatatlan kerítés

·          elektronikus és mechanikus védelem, valamint távfelügyelet

·          a riasztó külső elemeit olyan magasan helyezzük el, hogy egyszerű eszközökkel ne lehessen elérni és a tetőről is nehezen megközelíthető

·          otthon tartott értékeinket fali trezorban tartsuk

·          mindenképpen kössünk megfelelő lakásbiztosítást

A lakásbiztosításainkat érdemes évente felülvizsgálni, biztosítási tanácsadónk segítségével pontosan felmérhetjük valós kockázatainkat. Az új típusú lakásbiztosítások a megváltozott életmódunkat követve, kiegészítő biztosítások révén számos új kockázatra is fizetnek: besurranás, napkollektor, kerti bútor, kerti növényzet, stb.


http://info.szolnok.hu/alap.php?inc=dsp_news&mid=278&nid=5793

http://police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/orszagjaro-road-show-kezdodott-szolnokon

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/a-megelozese-volt-a-foszerep-575266

További híreink

Tudta-e,
hogy...

Évente 35 ezer villámcsapás okozhat károkat Magyarországon. A drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, a villám okozta elektromos zárlat tönkre teheti a készüléket és akár tüzet is okozhat. A ...
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!