Sajtószoba

Több üdülőt törnek fel rendszeresen

2014.08.22

Jóval drágább, mint a lakásé, de a szakemberek szerint megéri nyaralóbiztosítást kötni. A szétfagyott csövek, a kitört ablak és a betörés is veszélyezteti az üdülőket. A statisztikák szerint 3-4 évente szinte biztosan feltörnek egy nyaralót. Évente átlagosan 20 ezer forintot kell arra fordítani, hogy biztonságban tudjuk az épületeket.

Ősztől üresen marad a magyar üdülők többsége, nyár végéhez közeledve többek szerint érdemes érdeklődni a nyaralóbiztosításokról. Ha betörés, csőtörés, természeti katasztrófa rongálja meg a nyaralókat, a biztosító megtéríti a károkat. A társaságok statisztikái szerint 3-4 évente szinte biztosan betörnek egy nyaralóba. A betörők által okozott kár pár ezer forinttól több százezer forintig terjedhet. Egy nyaralóbiztosításnál a lopáskár térítése alapvetően benne van a szerződésben, míg a hagyományos lakásbiztosítási csomaghoz általában extraként kell kérni. Másik különlegessége, hogy a bejelentési kötelezettség nem korlátozódik napokra, hiszen a nyaraló az év nagy részében üresen áll, és nem is elvárható, hogy a tulajdonosok naponta informálódjanak a helyzetéről - ismertette az általános jellemzőket az AEGON biztosítótársaság. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a nyaralókra kötött biztosítás ára átlagos esetben jóval magasabb, mint egy hagyományos lakásbiztosítás. Ennek oka éppen a hosszabb időre szóló lakatlansággal magyarázható. Gyakori, hogy egy nyaralóbiztosításnál nincs ingóságbiztosítás, ez csökkentheti az éves díjat, hiszen sokan a nyaralási szezon után kiürítik az értékeket az épületből. Egy átlagos nagyságú, siófoki nyaraló biztosításának ára 20 ezer forint körül van évente, ez teljes körű védelmet biztosít. A társaságok tapasztalatai szerint egyre többen gondolják úgy, hogy szükséges kötni ilyen szerződést.

A felár oka egyébként az is, hogy egy apró hibából is hatalmas anyagi vonzattal járó katasztrófa keletkezhet, így a biztosítóknak sokkal nagyobb kockázatot kell vállalniuk, s ez többe kerül. Ha tűz üt ki a házban, akkor szinte esélytelen, hogy valaki időben eloltsa, vagy jelezze a tűzoltóknak, így a kár jóval nagyobb lesz, mint egy lakott családi háznál. Hasonló a helyzet egy megrepedt vízvezetékkel, ami könnyen elöntheti a nyaralót. Nem sokkal jobb a helyzet a betört ablak esetén, amelyen keresztül később a jég, a hó és minden más csapadék is bejut a házba.

A betörések ellen, illetve a kár megtérítéséhez segítség, ha a Magyar Biztosítók Szövetsége által hitelesített biztonsági ajtót és nyílászárókat szereltetünk fel a nyaralókra. Azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy nem érdemes beállítani a nyaralót lakott ingatlannak, a kár leírásából, vagy egy feltűnően alacsony áram- vagy vízszámlából hamar kiderül a csel, ekkor a biztosító megtagadhatja a kártérítést.

forrás: Magyar Nemzet
További híreink

Tudta-e,
hogy...

A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!