Besurranó tolvajok

Az elkövető a nyitva hagyott ajtón/ablakon át a lakásba belépve villámgyorsan összeszedi az értékeket, majd sietősen távozik. Nem kell zárfeszítéssel, betöréssel időt tölteni, ezért pillanatok alatt végez. Néhány tolvaj még akkor is képes ezt megtenni, amikor a lakók otthon tartózkodnak, csak abban a helyiségben kutat, amire a lakók nem figyelnek, vagy nem hallják a mozgást.

Ez a bűncselekmény kevés kivételtől eltekintve a sértett óvatlansága miatt következik be. A nagy meleg miatt sokan szeretik nyitva hagyni az ajtót, ablakot, amellyel nagyban megkönnyítik az elkövetők dolgát. Ezek a bűnelkövetők találomra mennek oda, ahová szabad a bejutás, ahol kedvező alkalom kínálkozik, általában nem terveznek előre.

  • csak akkor és ott legyen nyitva ajtó/ablak, ahol oda tud rá figyelni,
  • ne hagyja táskáját, kulcsait a bejárati ajtó közelében,
  • készpénzét, ékszereit ne hagyja jól látható helyen,
  • a földszinten, alsóbb szinteken lakókhoz akár az erkélyen keresztül is be tudnak menni, ezért az erkélyajtót is csak akkor hagyják nyitva, ha abban a szobában tartózkodnak!

A bejárati ajtóra érdemes nyitásérzékelőt szerelni, így azon nem lehet észrevétlenül bejutni.

Amikor elmegy otthonról, ne hagyjon nyitva semmit, az ablakot, az ajtót gondosan zárja be még akkor is, ha rövid időre tervezi a távollétet.

Előfordulhat, hogy a nyitva hagyott ajtón betérő elkövetővel szembetalálkozunk, vagy tetten érjük. Ha lehet, tartsuk vissza, de ha erőszakos, akkor saját testi épségünk védelme és az áldozattá válás elkerülése érdekében ne próbálkozzunk ezzel, hanem azonnal értesítsük a rendőrséget.

Tudta-e,
hogy...

Vigyázzon saját és mások értékeire a társasházakban is, ne adjon esélyt a betörőknek! Mindig győződjön meg róla, hogy a társasház kapuját is becsukta távozáskor. Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket lát csomagokkal (doboz, bőrönd, ...
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!