Betörés

A mai profi betörők általában egy-másfél perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról. Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított, nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetők gyakran a potenciális "tanúk" elől félreeső helyeken, udvarokon, hátsó ajtókon keresztül hatolnak be a családi házakba. Többször kerülik meg a házban létesített riasztórendszert a garázson keresztül.

Lakásban élőknek fontos tudni, hogy a legveszélyeztetettebb lakások azok, amelyek a negyedik, vagy annál magasabb szinteken találhatóak. Ezek az intenzív "személyforgalomtól" feljebb esnek, a postás, vagy más látogató is lehetőség szerint kerüli ezeket az emeleteket magasságuk miatt. A betörők éppen ezért szeretik, hiszen viszonylag észrevétlenül ténykedhetnek, kevés az esély arra, hogy megzavarják őket. Kiemelten fontos ezeknél a lakásoknál a zárszerkezetek megerősítése, lehetőség szerint riasztórendszer kiépítése, illetve az értékek megfelelő tárolása.

Tanyákon is gyakoriak a betöréses lopások, hiszen az itt található ingatlanok általában lakatlanok, így könnyű prédának tűnhetnek egy, a tanyavilágot járó betörő vagy betörőcsoport számára. Ha tehetik, a tanyatulajdonosok gondoskodjanak tanyájuk megelőző védelméről, a lehetséges behatolási pontokat (ajtók, ablakok, pincebejáratok) erősítsék meg ráccsal, vagy lakatos zárszerkezetekkel. Értékeiket lehetőség szerint ne hagyják a lakatlan tanyában. Amennyiben ismerőseik, szomszédaik gyakrabban járnak arra, kérjék meg őket, ellenőrizzék, hogy háborítatlan-e az ingatlan.

 • Soha ne hagyjuk az ablakot nyitva, még bukóra állítva sem!
 • Ragasszunk törésgátló fóliát az ablaküvegre!
 • Az ablakkeretbe infrasorompót, vagy ultrahangos érzékelőket is építhetünk.
 • Alkalmazzunk acél biztonsági rolót vagy fémrácsot!
 • A silány minőségű, de több ponton záródó zárszerkezetek sokszor kevésbé hatékonyak a betörők ellen, mint a csupán egy ponton záródó, de masszív, precíz zárszerkezettel ellátott ajtók.
 • Ne csak az utcafronti ajtóknál, ablakoknál alkalmazzunk erős zárszerkezeteket, hiszen a betörők éppen ezeket az utca felől nem látható, félreeső helyeket kedvelik a behatoláshoz.
 • Használjunk hevederzárat!
 • A nehezített vastagpajzsok vagy Gordiusz-védőpajzs sem túlzás.
 • A zárnyitó lamella előtt lévő törő zárbetét ugyan nem gátolja a zártörést, mégis megnehezíti a behatolást.

Ma már sajnos önmagában a riasztók látványa nem tántorítja el a betörőket, ám az olyan épületek, amelyeket a riasztó mellett a perceken belül helyszínre érkező távfelügyeleti szolgálatok is védenek (a szolgáltatás meglétét matricákkal szokás jelezni) kevésbé válnak célponttá.

A fenti vagyonvédelmi tanácsok nem teljes körűek, érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve mondhat véleményt arról, milyen módon, eszközökkel növelhető otthona biztonsága.


  A betöréses lopások nagy része megelőzhető lenne! Az elkövetéshez az óvatosság hiánya, a szükséges
  vagyonvédelem elmulasztása, a környezet közömbössége,az ingatlan elhagyatottsága, illetve a terület elégtelen
  kivilágítása is hozzájárulhat. A betörések megelőzése érdekében - akár néhány percre, akár több napra megy el otthonról - mindig ellenőrizze,hogy megtette-e az alábbiakat:

 • Becsukta az ablakokat?
 • Bezárta a bejárati ajtót?
 • Bekapcsolta a riasztót és az egyéb biztonságtechnikai
 • eszközeit?
 • Ellenorizte, hogy bezáródott a kapu, garázsajtó?
 • Értesítette szomszédait, vagy a helyi Polgárorséget,
 • hogy hosszabb idore elutazik?
 • Gondoskodott postaládája rendszeres kiürítésérol?
 • Kikapcsolta a csengot?
 • Ugye nem osztotta meg a közösségi oldalakon, hogy
 • elutazik?
 • Ellenorizte, hogy a lakásbiztosítása naprakész?Ne feledje, az elkövetők nemcsak azokat a lakásokat törik fel, ahol valószínűsíthető a nagy értékű zsákmány,
hanem azokat is, ahol zavartalanul követhetik el a bűncselekményeket!

Vigyázzunk saját és szomszédaink értékeire! Legyen Ön is a SZEM mozgalom tagja! A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) a Polgárőrség olyan bűnmegelőzési programja, amelynek célja, hogy a lakóközösségben élő emberek együttműködve legyenek képesek megelőzni a vagyon elleni bűncselekmények jelentős részét. További információért látogassa meg az Országos Polgárőr Szövetség honlapját:
www.opsz.hu
Tegyünk egymás biztonságáért!
Rendőrség, Polgárőrség, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács,
Aegon Magyarország
Ingyenesen hívható központi segélyhívó telefonszám: 112

Alkalmazza kerti növényeinél a 90-180-as szabályt! Telepítsünk szúrós, tüskés növényeket a kerítés mellé! A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

Ne hagyja nyitva az emeleti ablakait sem, ha nem tartózkodik otthon! Ne hagyjon a kertben olyan eszközt, amelyet a betörők felhasználhatnak!

A 139 betöréses lopás miatt jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő fogvatartott körében végzett kutatás eredménye alapján a legnépszerűbbek a családi házak, sorházak, viszont nem vonzóak a lakótelepi lakások, de azért a 4-5. emelet felett már nő a veszély, mivel minél magasabban van a lakás, annál kisebb a mozgás körülötte.

A betörők számára fontos érv, hogy ne legyen otthon senki, és ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye a következő szempont, harmadik a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye. További mérlegelést jelent, hogy van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége (ez mutatja a várható zsákmányt), vannak-e megfigyelő eszközök, könnyű-e a bejutás, van-e kutya?

A profi betörők általában egy-két perc alatt, anélkül hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról, hogy azt senki sem hallja meg.

Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

A szakemberek tapasztalatai szerint ritkán fordul elő, hogy egy lakást vagy házat teljesen kirámolnának a betörők. Mivel a betörések rövid ideig tartanak, ezért azt viszik el az elkövetők, amit könnyen elérnek, ami szem előtt van, és amit később könnyű értékesíteni. Ezért „slágerterméknek” számít a laptop, fényképezőgép, mobiltelefon, a kisebb méretű műszaki cikkek, az ékszerek, és természetesen a készpénz.

Gyakran előfordul, hogy az autót azért viszik el, mert a kulcsait elől hagyták a tulajdonosok. Előfordul az is, hogy családi házakról a színesfém miatt viszik el az ereszt, csaptelepeket.

Vidéken jellemző, hogy az élelmiszert, takarmányt vagy akár a háziállatot is viszik a betörők, ha alkalmuk adódik rá.

Tudta-e,
hogy...

Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket lát csomagokkal (doboz, bőrönd, nagytáska, televízió, képek, bútorok, stb.) közlekedni lakóházukban, figyelje meg, hogy melyik lakásból jöttek ki! Próbálja meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk ...
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!