Szezonális tippek

Hétfő reggel óta ónos eső nehezíti a közlekedést az ország nagy részén. A katasztrófavédelem egységei hétfő reggel óta megállás nélkül dolgoznak a károk felszámolásán.

Leggyakrabban kidőlt vagy veszélyessé vált fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt ahol épületben keletkezett kár felszámolásához, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz eltávolításához kérték a segítségüket. A rendkívüli időjárás miatt volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 160 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Budapest és Pest megye mellett Komárom-Esztergom, Heves és Nógrád megye egyes településeinek lakói maradtak áram nélkül.

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni. A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet.

A károkat érvényes lakásbiztosítás alapján a biztosító megtéríti, így például az épületre dőlő fa vagy letört ág által okozott károkat, illetve több módozat téríti a 8 órán túli áramkimaradásból származó fagyasztott élelmiszer megromlásával keletkezett károkat is.

A gépjárművekben a leszakadó, letörő faágak által okozott károkat kizárólag CASCO biztosítás alapján tudja a biztosító megtéríteni.

Télen is érdemes mindig figyelni a meteorológiai szolgálat jelentéseit, előrejelzéseit, és felkészülni a várható időjárásra, hiszen az ónos eső, a hirtelen leeső nagymennyiségű hó komoly fennakadásokat okozhat a közlekedésben. Az Útinform oldalain a közlekedései információkról kaphatunk friss információkat.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a helyi önkormányzat oldalain érdemes figyelni a híreket, hiszen itt a legfontosabb híreket és tanácsokat is összegyűjtik a hivatalos szervek, Emellett pedig jótanácsokkal, hasznos tippekkel is segítik a lakosságot, valamit feltüntetik a hívószámokat, ahol baj esetén segítséget lehet kérni.

Érdemes hallgatni a rádióban vagy nézni a televízióban az árvízzel kapcsolatos híreket, figyelmeztetéseket, hiszen azok fontosak lehetnek a szükséges teendők felmérése szempontjából. Itt fontos figyelembe venni, hogy az árvízvédelmi készültség fokozatainak erőssége egyenesen arányos, vagyis az egyes fokozat enyhe fokú veszélyt jelez, míg a hármas már nagyon erőset. A legkomolyabb fokozat, a rendkívüli készültség elrendelésére általában csak közvetlen elöntés veszély alkalmával kerül sor.
 
Az ártéren, vagy annak közelében fekvő ingatlanoknál a védekezés szempontjából kiemelten fontos az értéktárgyak biztonságba helyezése. Minden mozdítható értéktárgyat a lehető legmagasabbra kell helyezni, ahol esetleges elöntésnél sem károsíthatja a víz. Figyelembe kell venni azonban, hogy az épület födémszerkezete esetleg nem tud ellenállni a megnövekedett terhelésnek, ezért azt előzetesen meg kell erősíteni, például aládúcolással. 
 
Célszerű a bútorokat ideiglenes állványon elhelyezni, azok tetejére pedig a kisebb tömegű, értékesebb vagyontárgyakat tenni. Az így elhelyezett tárgyakat ajánlatos szilárdan egymáshoz rögzíteni (kikötni), hogy az esetleg beáramló víz ne mozdíthassa el azokat. A nedvességre különösen érzékeny elektromos és elektronikus berendezések műanyag fóliába csomagolva és a várható vízszintnél magasabban elhelyezve óvhatók meg.
 
Azokat a tárgyakat viszont, amelyeket nem lehetséges egyéb módon biztonságba helyezni, szilárdan rögzíteni kell a talajhoz, vagy megfelelő módon le kell súlyozni. Ellenkező esetben a víz által sodort súlyos tárgyak (tartályok, hordók, farönkök) a hullámzás hatására az épületek falaihoz verődve súlyos károkat okozhatnak. Azokat a gépeket, amelyeket nem lehet elmozdítani, és biztonságba helyezni, vízhatlan anyaggal beburkolva, vagy vastagon bezsírozva lehet megóvni, illetve a károsodás mértékét csökkenteni, hogy később könnyebb legyen a tisztítás utáni üzembe helyezés. Elöntés veszélyekor az elektromos hálózatot áramtalanítani kell, a gáz- és vízvezetékrendszer főelzáró csapját pedig el kell zárni. 
 
Fontos, hogy az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni. A veszélyeztetett lakosoknak az esetleges kitelepítésre felkészülve célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. Ebben legyen egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, a csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka.
Az elöntött házak lakóterei, az alagsori helyiségek az ár levonulása után alapos takarítás és fertőtlenítés követően vehetők újra használatba. A fertőtlenítést viszont csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott.            
 
Vigyázz jobban az értékeidre, a figyelmetlenség sokba kerülhet! 
Vigyázzon lakására, vagyonára a nyaralás alatt is, hogy ne üres lakás várja, ha hazatér! A közösségi médiában megosztott információk ötletet adhatnak a betörőknek. Csak akkor osszon meg utazásáról képeket, pontos információkat, ha biztos benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti köre látja, vagy halassza el az élménybeszámolót a visszaérkezése utánra!


 

Vigyázzon értékeire akkor is, ha otthon tartózkodik! Ne adjon esélyt a besurranó tolvajoknak, ne hagyja táskáját, értékeit szem előtt, könnyen elérhető helyen! A bejárati ajtót mindig zárja be maga után!

 

Vigyázzon lakása biztonságára, ne hagyja nyitva a könnyen megközelíthető ablakokat! A legtöbb betörő, tolvaj az ajtón, ablakon át hatol be a lakásba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb! Ez persze vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és garázs ajtóira, ablakaira egyaránt.
 

Vigyázzon saját és mások értékeire a társasházakban is, ne adjon esélyt a betörőknek! Mindig győződjön meg róla, hogy a társasház kapuját is becsukta távozáskor. Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket lát csomagokkal (doboz, bőrönd, nagytáska, televízió, képek, bútorok, stb.) közlekedni lakóházukban, figyelje meg, hogy melyik lakásból jöttek ki!

A nyári időszakban a viharok, zivatarok gyorsan, akár naponta többször is kialakulhatnak. A heves eső, jégeső, vagy nagy erejű szél okozta károk arányát azonban mérsékelhetjük, ha néhány egyszerű tanácsot megfogadunk:

 • Mielőtt elmegyünk otthonról, érdemes ellenőrizni az ablakokat, hogy be vannak-e zárva. Amennyiben nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le, betörheti az ablakot. Ráadásul a nyitva maradt nyílászárókon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget.
 • Ha hosszabb időre, több napra elhagyjuk otthonunkat, az elektromos készülékeket érdemes áramtalanítani, hogy megelőzzük a villámcsapás okozta károkat, vagy megelőzzünk egy elektromos zárlatból kialakuló tüzet.
 • A kerti bútorokat vigyük fedett vagy védett helyre, ha nem tartózkodunk otthon. A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban, és csábítást jelenthet az illetéktelen behatolók számára.
 • A jó idő beköszöntével a trükkös tolvajok, besurranó tolvajok is munkához látnak. Ha idegenek csengetnek be és valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, vagy valamilyen apróságot kérnek, ne engedje be őket lakásába! A „hivatalos személyektől” is kérje el az igazolványukat!
 • Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket lát csomagokkal (doboz, bőrönd, nagytáska, televízió, képek, bútorok, stb.) közlekedni lakóházukban, figyelje meg, hogy melyik lakásból jöttek ki! Próbálja meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát írja fel!
 • Amennyiben elutazik, kérje meg barátját, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényét! Távolléte idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető!
 • A közösségi médiában megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések elkövetéséhez. A betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, pontos információkat, ha biztosak vagunk benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti körünk látja, vagy halasszuk az élménybeszámolót a visszaérkezésünk utánra.
 • Évente 35 ezer villámcsapás okozhat károkat Magyarországon. A drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, a villám okozta elektromos zárlat tönkre teheti a készüléket és akár tüzet is okozhat. A villámcsapás okozta károk ellen a biztosítás mellett túlfeszültségvédelmi eszközökkel is védheti magát, ha pedig elutazik, az elektromos berendezéseket húzza ki a konnektorból!
 • Ha elmegyünk otthonról, kerti bútorainkat vigyük védett helyre, az ablakokat pedig mindenképpen csukjuk be!
 • A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét!
 • Készüljünk fel az áramszünetre, legyen könnyen elérhető helyen a működőképes elemlámpa!
 • Nyáron mindig fokozottan figyeljünk az időjárás-előrejelzésre, ha felkészülünk, megvédhetjük nemcsak értékeinket, de saját és családunk biztonságát is!

Mit tehetünk, ha hirtelen csap le ránk a vihar?

 • Az ajtókat, ablakokat zárjuk be!
 • Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket!
 • Ha nem otthon tartózkodunk, keressünk védett, stabil helyet!
 • Álljunk autónkkal biztonságos, zárt helyre!
 • Kerüljük el a fákat, épületeket, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
 • Védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól!
 • Tartsuk erősen a kisgyerekeket, ne szakadjunk el társainktól!
 • Maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől!

Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre, a védekezésre, mert az elkövetők távol tarthatók az ingatlanunktól! Az Aegon Országos Kármegelőzési Programon belül ezért a rendőrség, a polgárőrség és a biztosító szakemberei betörés megelőzési programot indítottak három régióban.

A program szakemberei összeszedtek néhány jó tanácsot, amelyet érdemes megfontolnunk az áldozattá válás elkerülésére.

 • Fontos a lakóingatlan környezete, az elhanyagolt, gondozatlan udvar nehezíti a telek átláthatóságát, ami rejtekül szolgálhat a betörők számára. Tartson rendet az ingatlan környezetében, vágja a füvet, és ürítse a postaládát!
 • Figyeljen oda lakókörnyezetére is, így észreveheti, ha idegenek tűnnek fel, akik talán terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket.
 • Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz!
 • Ha huzamosabb időre távol van, kérje meg ismerősét, hogy rendszeresen ellenőrizze annak sértetlenségét, ürítse postaládáját!
 • Törekedjen arra, hogy a bejárati ajtón legyen több ponton záródó és több csapos korszerű biztonsági zár. Ugyanakkor az ajtószárny is legyen kellően szilárd, az ajtó pánt pedig kiemelés gátlóval ellátott.
 • A biztonságot fokozza a modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.
 • Ajtaját ne tárja ki idegennek ! Gondolja át, indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntől! A bejárati ajtóra érdemes széles látószögű optikai kitekintőt szereltetni, és belülről biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem előtt lehetnek az ajtó előtt állók.
 • Lehetőleg mindig tartsa zárva a bejárati ajtaját, földszinti ablakait, kapuját, és melléképületét akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy csak rövid időszakra távozik.
 • Az ajtókulcsait ne hagyja elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlő alatt.
 • Szellőztetéskor is legyen óvatos! Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagyta, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessen felhúzás elleni védelemmel ellátott fémredőnyt, vagy fémrácsot ablakaira, de az ún. biztonsági fóliák is alkalmasak az illetéktelen behatolás megakadályozására.
 • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt! Az értékesebb tárgyakat lehetőség szerint zárja el falba rögzített széfbe.
 • Készítsen házi leltárt , melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).
 • Kössön érték- és kockázat arányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit.

Hétfő reggel óta ónos eső nehezíti a közlekedést az ország nagy részén. A katasztrófavédelem egységei hétfő reggel óta megállás nélkül dolgoznak a károk felszámolásán.

Leggyakrabban kidőlt vagy veszélyessé vált fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt ahol épületben keletkezett kár felszámolásához, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz eltávolításához kérték a segítségüket. A rendkívüli időjárás miatt volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 160 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Budapest és Pest megye mellett Komárom-Esztergom, Heves és Nógrád megye egyes településeinek lakói maradtak áram nélkül.

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni. A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet.

A károkat érvényes lakásbiztosítás alapján a biztosító megtéríti, így például az épületre dőlő fa vagy letört ág által okozott károkat, illetve több módozat téríti a 8 órán túli áramkimaradásból származó fagyasztott élelmiszer megromlásával keletkezett károkat is.

A gépjárművekben a leszakadó, letörő faágak által okozott károkat kizárólag CASCO biztosítás alapján tudja a biztosító megtéríteni.

Télen is érdemes mindig figyelni a meteorológiai szolgálat jelentéseit, előrejelzéseit, és felkészülni a várható időjárásra, hiszen az ónos eső, a hirtelen leeső nagymennyiségű hó komoly fennakadásokat okozhat a közlekedésben. Az Útinform oldalain a közlekedései információkról kaphatunk friss információkat.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a helyi önkormányzat oldalain érdemes figyelni a híreket, hiszen itt a legfontosabb híreket és tanácsokat is összegyűjtik a hivatalos szervek, Emellett pedig jótanácsokkal, hasznos tippekkel is segítik a lakosságot, valamit feltüntetik a hívószámokat, ahol baj esetén segítséget lehet kérni.

Érdemes hallgatni a rádióban vagy nézni a televízióban az árvízzel kapcsolatos híreket, figyelmeztetéseket, hiszen azok fontosak lehetnek a szükséges teendők felmérése szempontjából. Itt fontos figyelembe venni, hogy az árvízvédelmi készültség fokozatainak erőssége egyenesen arányos, vagyis az egyes fokozat enyhe fokú veszélyt jelez, míg a hármas már nagyon erőset. A legkomolyabb fokozat, a rendkívüli készültség elrendelésére általában csak közvetlen elöntés veszély alkalmával kerül sor.
 
Az ártéren, vagy annak közelében fekvő ingatlanoknál a védekezés szempontjából kiemelten fontos az értéktárgyak biztonságba helyezése. Minden mozdítható értéktárgyat a lehető legmagasabbra kell helyezni, ahol esetleges elöntésnél sem károsíthatja a víz. Figyelembe kell venni azonban, hogy az épület födémszerkezete esetleg nem tud ellenállni a megnövekedett terhelésnek, ezért azt előzetesen meg kell erősíteni, például aládúcolással. 
 
Célszerű a bútorokat ideiglenes állványon elhelyezni, azok tetejére pedig a kisebb tömegű, értékesebb vagyontárgyakat tenni. Az így elhelyezett tárgyakat ajánlatos szilárdan egymáshoz rögzíteni (kikötni), hogy az esetleg beáramló víz ne mozdíthassa el azokat. A nedvességre különösen érzékeny elektromos és elektronikus berendezések műanyag fóliába csomagolva és a várható vízszintnél magasabban elhelyezve óvhatók meg.
 
Azokat a tárgyakat viszont, amelyeket nem lehetséges egyéb módon biztonságba helyezni, szilárdan rögzíteni kell a talajhoz, vagy megfelelő módon le kell súlyozni. Ellenkező esetben a víz által sodort súlyos tárgyak (tartályok, hordók, farönkök) a hullámzás hatására az épületek falaihoz verődve súlyos károkat okozhatnak. Azokat a gépeket, amelyeket nem lehet elmozdítani, és biztonságba helyezni, vízhatlan anyaggal beburkolva, vagy vastagon bezsírozva lehet megóvni, illetve a károsodás mértékét csökkenteni, hogy később könnyebb legyen a tisztítás utáni üzembe helyezés. Elöntés veszélyekor az elektromos hálózatot áramtalanítani kell, a gáz- és vízvezetékrendszer főelzáró csapját pedig el kell zárni. 
 
Fontos, hogy az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni. A veszélyeztetett lakosoknak az esetleges kitelepítésre felkészülve célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. Ebben legyen egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, a csecsemőknek tápszer, ruházat, pelenka.
Az elöntött házak lakóterei, az alagsori helyiségek az ár levonulása után alapos takarítás és fertőtlenítés követően vehetők újra használatba. A fertőtlenítést viszont csak akkor indokolt végrehajtani, ha a víz a helyiségből visszahúzódott.            
 
 
Vigyázz jobban az értékeidre, a figyelmetlenség sokba kerülhet!

Tudta-e,
hogy...

A csalók különböző szolgáltatásokat ajánlanak fel – az utóbbi időben jellemzően csatornatisztítást – de a majdani árról nem közölnek semmi pontosat. A fellépésük rámenős és erőszakos.
Kárbejelentés

Kárbejelentés

Ingatlanellenőr

Ingatlanellenőr

KÖSZÖNJÜK!